RolfFredSormo Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta.

Tietämättömille ihmisille - tosiasioita Viron lähihistoriasta

Medialle, koululaitokselle, poliitikoille ja muille tietämättömille ihmisille - tosiasioita Viron lähihistoriasta

Neuvostoliiton tietotoimisto TASS välitti 16.6.1940 perättömän uutisen, jonka mukaan Viro ja Latvia olivat muodostaneet N-liiton vastaisen liittouman.

17.6.1940 puna-armeija marssi Viroon esitettyään sitä ennen poliittisia ja sotilaspoliittisia vaatimuksia Viron johdolle.

Kaitseliit (suojeluskunta) riisuttiin aseista, Viron omat sotavoimat pidettiin varuskunta-alueilla, kaikki ammus- ja asevarastot suljettiin. Lentokentät, satamat, rautatieasemat, postit ja paikallishallinnon virastot siirtyivät miehittäjän haltuun.

Viro oli kansainvälisoikeudellisesti katsoen miehitetty valtio kesäkuun puolivälissä vuonna 1940.

14 – 15.7.1940 järjestettiin lavastetut vaalit, joissa kommunistipuolue (= sosialistit) sai 92,9 % äänistä. Vaalitulos julkistettiin Moskovassa jo ennen äänestysajan päättymistä.

Yöllä 14.6.1941 alkoi ensimmäinen kyyditys.  490 karja- tai tavaravaunua oli valmiina vastaanottamaan 11 102 virolaista matkalle kohti Siperiaa. Yksikään karkotus ei perustunut oikeusistuimen päätökseen vaan pelkkä ilmianto [neuvostovastaisesta mielipiteestä tai toiminnasta] riitti. Operaatio jatkui 17.6. asti.

Täysi-ikäiset miehet erotettiin perheistään. Miehet kuljetettiin pääasiassa Siperian kuolemanleireille. Noin 3500:sta karkotetusta miehestä arviolta 200 selvisi hengissä seuraavaan kevääseen asti.

Naiset ja lapset vietiin pääosin Kirovin ja Novosibirskin alueelle. Raskas työ ja nälänhätä veivät hengen tuhansilta, 49 prosenttia pääsi palaamaan kotiin sodan jälkeen.

Toinen laaja kyyditys organisoitiin 25 – 29.3.1949, jolloin Siperiaan kyydittiin n. 20 500 ihmistä, joka oli n. 2,5 prosenttia Viron väestöstä. Syy toiseen massakyyditykseen oli maa-alan vapauttaminen siirtotyöväelle (=maaomaisuuden, asuntojen ja irtaimiston ryöstö alkuperäiseltä väestöltä) sekä pyrkimys
nopeaan kollektivisointiin ja vastarinnan vaientamiseen.

Valtaosa (yli 90 %) toisen kyydityksen karkotetuista oli naisia ja lapsia, miehet oli useimmiten pidätetty jo aiemmin.  Osa miehistä oli liittynyt aseellista vastarintaa harjoittaneisiin metsäveljiin, joiden määräksi on arvioitu jopa 30 000.

Metsäveljien toiminta alkoi jo vuonna 1941 jatkuen aktiivisena sissisotana vuosien 1944 – 1956 välisen ajan, jolloin tuhansia metsäveljiä menehtyi ankarissa taisteluissa Viron metsissä. Metsäveljiä jahdattiin ainakin 1980-luvun alkuun asti.

Metsäveljien toimintaa pyrittiin koordinoimaan toisen neuvostomiehityksen alettua. Vuonna 1945 ensin Viron pelastuskomitean (Eesti Päästekomitee) kautta, mutta turvallisuuspalvelu onnistuttua hajottamaan organisaation, perustettiin vuonna 1946 uusi järjestö, Aseellisen taistelun liitto (Relvastatud Võitluse Liit,
RVL). Perustajana oli entisen Viron armeijan upseeri Endel Redlich.

Metsäveljien sankarillinen työ ja vuosikausia kestänyt taistelu vapaan Viron puolesta ylläpiti ja loi pohjaa sille, että virolaisten kaipuu omaan itsenäiseen valtioon ei koskaan sammunut.

Lainaus Mart Laarin kirjasta ”Unohdettu sota, Viron aseellinen vastarintaliike 1944 - 56”:

”Mutta mikä oli se voima, joka sai virolaiset metsäveljet jatkamaan vastarintaa silloinkin, kun toivoa ei enää ollut?

Võrumaalainen metsäveli Alfred Käärmann on tiivistänyt asian yksinkertaisesti ja selkeästi:

”Mikä sitten oli se voima, joka pakotti meidät, viimeiset metsäveljet, piileskelemään yhä edelleen?
Vastaan: tieto siitä, että niin kauan kuin henki pihisee, ase on kädessä ja Viron maaperä jalkojen alla, ei ole mitään hätää. Tieto siitä, että kiinni jääneillä asiat ovat vielä huonommin. Tieto siitä että tie Siperiaan on aina auki, mutta sieltä ei ole paluuta. Tieto siitä, että oman aseen luoti pelastaa kidutuksesta, jos vihollinen yllättää.”

Tämä asenne eli uusissa sukupolvissa vielä silloinkin, kun viimeiset metsäveljet oli vangittu tai surmattu. Tähän asenteeseen perustui vakaumus vastarinnan jatkamisen välttämättömyydestä, tämä asenne pelasti kansakunnan sielun ja johti Viron uuteen itsenäistymiseen vuonna 1991.”

Suomessa metsäveljien toiminnasta ei ole pahemmin kirjoitettu eikä heitä ole nostettu sankarilliseen asemaan toisin kuin Lähi-Idässä terrorismia harrastavia arabeja, joiden kunniaksi suomalaiset ovat jopa perustaneet omia kannatusyhdistyksiä ja seuroja. Erityistä huolta terroristien puolesta ovat kantaneet
suomalaiset vihervasemmistolaiset poliitikot.

Suomen eduskunnassa vaikutti vuosikausia (vuoteen 2007 asti) arabikansojen ystävyyskerho, jonka kantavia voimia olivat samat henkilöt ja puolueet, jotka ovat luoneet Suomen nykyisen maahanmuutto – ja monikulttuuripolitiikan.

Sosialismi tappaa kotona, naapurissa ja metsässä. Aina.

 (Ystävävi Heikki Porkan kirjoitus Facebokissa 22.03.2014)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Uusi Suomi kirjoitti vuonna 1971 artikkelin, jossa tapahtumien kulku esitettiin jokseenkin samalla tavalla kuin tuossa blogitekstissäsi. Silloinen ulkoministeri Väinö Leskinen kutsui Uuden Suomen päätoimittajan Pentti Poukan tiukkaan puhutteluun ja lisäksi hän ripitti eduskunnan puhujanpöntösttä käsin kokoomusta puolueena, joka vaarantaa Suomen suhteita ulkovaltoihin.

Ajat ovat siis hiukan kuitenkin muuttuneet. Elleivät ne sitten ole palaamassa ...

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Niinpä, yhtymäkohtia Krimille ja Ukrainaan on runsaasti.

Jukka Laine

Suomessa kuoleman leirit on hieman arka asia. Viro joutui suurvaltapelin uhriksi geopoliittisen asemansa takia. Suomen naapurina on rauhaa rakastava Ruotsi eli meidän geopoliittinen asema oli vahvempi vaikka maamme johto onnistui viemään kansamme sotaan, kuten on onnistuttu viemään kansamme velkaytimen keskiöön.

Siksi meidän kannattaa pysyä erossa suurvaltojen kiistoista ja vahvistaa suhdettamme lähinaapureihin tiivistämällä talousyhteistyötä velkarallin sijasta. Suomi voi palauttaa itsemääräämisoikeuttaan ja vahvistaa asemaansa EU:ssa ainoastaan kääntämällä julkistalouden ylijäämäiseksi.

Pekka Iiskonmaki

Hyvä plogi Rolf Sormolta. Kiitos!

Pekka Iiskonmaki

http://fi.wikipedia.org/wiki/Akselivallat

Saksa pelasti länsimaat Neuvostoliiton invaasiolta. Länsi teurasti väärän sian.

Nyt Venäjä lähti heikoille jäille. Se ei tule päättymään hyvin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hieno kirjoitus naapurin lähihistoriasta. En kyllä Tarja Parkkilan kommentia tähän ymmärrä?

Vai onko se sitä "toiset rajoja siirtelee kun rauhaa turvaa"?, Toki siinä mielessä, että lähtöasemia puna-armeijalle haettiin. Myös puolasta, jonka kimppuun venäjä kävi yhdessä saksan kanssa.. Teloitutti puolalaiset upseerit Katynin metsässä. Sinne oli varattu Suomen upseereille oma lohkonsa.

No suomessakin on joukko ihmisiä, joiden mielestä viro lähinnä vapautettiin.

Pekka Iiskonmaki

#7

'' En kyllä Tarja Parkkilan kommentia tähän ymmärrä?''

Onko sillä merkitystä?

Jukka Laine

The pact's publicly stated intentions were a guarantee of non-belligerence by either party towards the other, and a commitment that neither party would ally with or aid an enemy of the other party. This latter provision ensured that Germany would not support Japan in its undeclared war against the Soviet Union along the Manchurian-Mongolian border, ensuring that the Soviets won the Battles of Khalkhin Gol.[2]

http://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbe...

Stalin pelkäsi neuvostovenäjän jäävänsä kahden tulen väliin, Japanin ja Saksan. Japani oli aloittanut sotatoimet ja kesällä 1939 NL:n ja Japanin välillä käytiin toisen maailmansodan suurimmat motorisoidut taistelut lähellä Mongolian rajaa.

Hitler puolestaan pelkäsi hyökätä Puolaan, koska länsivallat olivat antaneet turvatakuut Puolalle ja Saksa tarvitsi raaka-aineita sotatarviketuotantoonsa. Nikkeli esimerkiksi saatiin kanadalais-englantilaiselta Monco yhtiötä, jolla oli hallussaan 90% tuon aikaisesta hyödynnettävästä nikkelistä. Lisäksi Hitler myös pelkäsi jäävänsä kahden tulen väliin, Neuvostoliiton ja länsivaltojen.

Molotov-Ribbentrop sopimuksella Hitler kuvitteli turvaavansa selustan ja uskoi ettei Ranska ja Englanti uskalla ryhtyä sotatoimiin, jos Saksa ja Neuvostoliitto yhdessä jakaisivat Puolan ja sitten Saksa olisi voinut aloittaa sotatoimet Neuvostoliittoa vastaan. Länsivaltojen julistaessa Saksalle sodan, mutta ei Neuvostoliitolle, Hitler tajusi astuneensa kunnon miinaan. Saksan sotatarvitalous ajautui sotakauppalakien takia myös kriisiin.

Mielenkiintoista tässä on se, että länsivaltojen sodanjulistus Saksalle 3.9.1939 johti myös Talvisotaan. Petsamossa kun oli nikkeliä ja syyskuussa 1939 Saksa aloittikin kauppaneuvottelut Suomen kanssa nikkeliä saadakseen. Englanti vastusti voimakkaasti noita neuvotteluita ja Stalin aloittikin alueneuvottelut Suomen kanssa jotta maamme ulkopoliittinen suuntaus olisi muuttunut vähemmän saksalaismieliseksi. Talvisodan tarkoitus oli saada Suomen vasemmisto aktivoitumaan ja uusi vähemmän saksalaismielinen hallitus Helsinkiin, mutta toisin kävi.

Joka tapauksessa pienet maat joutuivat kärsimään suurten takia. Virokin oli syyttömänä syntynyt. Toki sielläkin oli joillakin omat haaveet suuremmasta valtakunnasta, kuten meilläkin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Niin mitähän olisi tapahtunut, jos talvisota olisi kestänyt kauemmin. Englantilaiset ja Ranskalaiset apujoukot olisivat joutuneet taisteluun venäjän kanssa. No suomelle huonommin, koska sota olisi jatkunut pitempään. Mutta mielenkiintoinen ajatus, että tulevat liittolaiset olisivatkin olleet sodassa keskenään. Siinä voi pohtia.

Jukka Laine

Kuultuaan Altmarkista Hitler puhkesi silmittömään raivoon. Erich Raederin mukaan tapaus näytti asettaneen Norjan kyvyn säilyttää neutraaliutensa kokonaan uuteen valoon. 19. helmikuuta Hitler määräsi operaatio Weserübungin suunnittelemista vauhditettavaksi. Seuraavana päivänä hän oli jo vakuuttanut itsensä, että britit olivat nousemassa maihin Norjaan hetkellä millä hyvänsä ja antoi määräyksiä joukkojen siirtämisestä. Alfred Jodl rauhoitti tilannetta, koska operaatiolla ei ollut edes johtajaa. Wilhelm Keitel ehdotti tehtävään vasta kenraaliksi ylennettyä Nikolaus von Falkenhorstia. Vaikka Hitler tunsi epäluuloa aatelissukuisia upseereja kohtaan, Falkenhorstia pidettiin eräänlaisena pohjoisten sotaolojen asiantuntijana, sillä hän oli ollut Rüdiger von der Goltzin esikuntapäällikkönä saksalaisten sotaretkellä Suomen sisällissodassa 1918. Falkenhorst komennettiin saapuvaksi jo seuraavana päivänä. [1]
21. helmikuuta Hitler kyseli Falkenhorstilta tämän kokemuksista Suomessa ja antoi hänelle tehtäväksi laatia nopeasti toteutettava suunnitelma Norjan valtaamiseksi. Kenraali Jodlin mukaan pelkäksi työhaastatteluksi aiottu tapaaminen päättyi Hitlerin pitkään monologiin Norjan tärkeydestä Saksalle sekä käytettävissä olevita mahdollisuuksista. Hitler näytti tempautuneen mukaan hankkeeseen. Falkenhorst sai kuulla vain osia edellisistä suunnitelmista, koska Hitler antoi uusia ohjeita ja koska hanke tahdottiin pitää salassa. Jopa niin salassa, ettei kenraali saanut edes käyttää sotatoimiston karttoja, vaan hän joutui poikkeamaan kirjakaupassa ostamassa Norja-aiheisen Baedeker-matkaopaskirjasen matkallaan hotellihuoneeseensa suunnittelemaan operaatiota. Hänen tuli ilmoittautua takaisin Führerille kello 17 mennessä mukanaan luonnos siitä, kuinka hän aikoisi käyttää viittä divisioonaa Norjan valtaamiseen.[1]

http://fi.wikipedia.org/wiki/Operaatio_Weser%C3%BC...

Ainakin Hitler raivostui. Halusikohan hän estää länsivaltojen ja Neuvostoliiton sodan ?
Ehkä Hitler halusi Petsamoon, jotta hän saisi ensimmäisenä käydä Neuvostoliiton kimppuun. Joka tapauksessa, norjalaiset joutuivat miehitetyksi ja Petsamon nikkelillä tapettiin miljoonia ihmisiä toisessa maailmansodassa.

Pekka Iiskonmaki

Vielä on ennenaikaista sanoa eskaloituuko Krimi laajemmaksi sodaksi. Venäjä on hajoamassa ja se tarvitsee ulkopuolisen vihollisen.

Ei ole helppoa olla Kremlissä päättäjänä. Heillä on pirullinen tilanne.

Olympialiset ovat ennenkin tuhonneet Venäjää. Moskova 1980, josta muistamme ansioituneet mittamiehet ja isänmaalliset areenan porttivahdit.

Silloin etsittiin vihollinen Afganistanista ja nyt Ukrainaista. Venäjän kannalta se ei hyvin pääty.

Valta tuhoaa ihmisen. Suomessa se nähtiin UKK:sta. Sitä oli omilla aivoillaan ajattelevan vaikea ymmärtää.

UKK oli täysin vainoharhainen SMP:n vaalivoiton jälkeen.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vaikka toki pidän metsäveljien taistelua sankarillisena, niin puhdasta terrorismiahan se vallassa olevaa Neuvostoliittoa kohtaan oli. Vastarintaliikkeen ja terroristijärjestön erottaa toisistaan vain se kumman osapuolen kannattaja itse satut olemaan.

Tästä voitte päätellä etten ollut Neuvostoliiton puolella. Enkä toki ole ihastunut entisen neukkuvakoojan valloitushaaveisiinkaan. Venäläisiä vastaan minulla ei ole mitään hampaankolossa. Johtajansa toki voisivat valita paremmin.

Pekka Iiskonmaki

#12
Maassa jossa on perinteisesti saavutettu yli 100% vaalituloksia ei ole kansalla sanottavaa kuka johtaa maata.

Metsäveljet eivät olleet terroristeja. He olivat kotimaassaan ja valloittaja oli tullut muualta.

''Vihollista pitää aina lyödä kuin vierasta sikaa. Vain tappaminen on tehokasta. Me koulutamme teistä tappajia ei tapettavia'' (KymPionP)

Suuresti kunnioittamani joukko-osastoni Suomessa, jossa minulla oli ilo palvella.

Kerro nyt lopuksi Börje miten haukat/kotkat oppivat hyväksymään tuulivoimalat, vaikka niistä monet menehtyvät niiden siipiin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Totta on, että ei Suomessa ole kiinitetty juuri huomiota näihin lähialueen tapahtumiin. Paitsi sen verran, että Tallinnassa on kiva käydä. Eikä pakollista enempää venäjän sotarikoksiin sodissaan. Se on kai sitä suomettumista vieläkin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Yksinkertaistan. Eesti presidenttinsä Pätsin johdolla salli vastarintaa tekemättä ryssien marssin maahansa kun vastaavassa tilanteessa suomalaiset pistivät kapuloita ryssän rattaisiin.
Eestin Neuvostoliitolle luovuttamat, luovuttamat lentokentät muun muassa mahdollistivat Turun pommitukset.
Metsäveljet aikoinaan olivat pieni vähemmistö. Liekö heissä ollut suomalaista verta?

Pekka Iiskonmaki

#18
Aimolla on sentään yritystä kirjoittaa viroa. Siitä suuri kiitos.

https://www.youtube.com/watch?v=XOTWkp_M3oQ

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Jukka Laine: "ja Petsamon nikkelillä tapettiin miljoonia ihmisiä toisessa maailmansodassa."

Juuri tuosta Suomen nikkelillä tapetuista miljoonista olen ollut syvästi masentunut. Ajatus Suomen karmeasta syyllisyydestä on pitänyt minua valveilla pitkin öitä.

Joskus hieman lohdutusta on tuonut Ruotsin toiminta. Ruotsi myi Saksalle kaikkea, mitä Saksa tarvitsi ja halusi ostaa. Esimerkiksi pohjoisen rautamalmi ja SKF:n kuulalaakerit olivat Saksalle välttämättömiä.

Suurliikemiehet Wallenbergien veljekset olivat jakaneet bisneksensä kahtia: toinen hoiti Saksan ja toinen hoiti länsiliittoutuneet ja kumpikin rikastui aivan äärettömästi. Sodan päättyessä Ruotsin tuotantokapasiteetti oli koskematon ja se suolsi valtavasti myytävää jälleenrakennusmarkkinoille. Länsiliittoutuneet pohtivat hyvin vakavasti Ruotsin rankaisemista Saksan avustamisesta. Olihan laskettu, että Ruotsi pitkitti Saksan kykyä käydä sotaa jopa parilla vuodella.

Turhaan ei Ruotsia pidetä Hannu Hanhen onnen kotimaana. Alkanut kylmä sota pelasti Ruotsin nahan. Ei siis riittänyt, että Ruotsi oli jälleen kerran valmis taistelemaan urhoollisesti, vaikka viimeiseen suomalaiseen saakka Ruotsin puolesta.

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

Pari vuosikymmentä sitten minua alkoi kiinnostaa erään irtonaisen tiedon perusteella metsäveljien toiminta. Suomeksi ei tietoa löytynyt, mutta onneksi netistä löytyi lähdeaineistoa englanniksi.

Nyttemmin hallussani on riittävästi historiallista lähdeaineistoa vironkielisenä. Toivottavasti Virossa julkaisuja kertomuksia metsäveljien toiminnasta on alettu kääntää myös suomeksi. Ovat tarinoita rohkeista miehistä, jotka toivoivat voivansa vaikuttaa Viron vapautumiseen punafasistien ikeen alta.

Nyt erkanen täysin sivuraiteelle, mutta PravdaTV on uutisoinut, että Suomi haluaa liittyä Venäjään. Haluajien joukossa on myös Perussuomalaiset edustettuna. Totta vai disinformaatiota? Alla KL:n keskustelupalstalta käännös.

http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/th...

Toimituksen poiminnat